Flickr er et populært fotodelingswebsted, men det kommer med mange spørgsmål om ophavsret og hvordan andre kan bruge dine fotos. Det gode er, at en ny Flickr-konto som standard er indstillet til “Alle rettigheder forbeholdes”, og det betyder, at dine billeder ikke kan kopieres uden din tilladelse.

Du har dog andre muligheder og kan åbne alt eller bare et udvalg af dine Flickr-fotos, der skal bruges, hvis du vil. Det er vigtigt at forstå, hvordan du beskytter dine uploads fra krænkelse af ophavsretten samt hvilke billeder du kan bruge fra andre brugere.

Hvor kan jeg finde oplysninger om ophavsret?

Hvert billede, der er uploadet til Flickr, er markeret med licensoplysningerne, så det er meget klart, hvilke tilladelser der gives til det pågældende billede.

  1. Når et foto på Flickr er forstørret, vil du se en liste over oplysninger under billedet og til siden af ​​kommentarerne.
  2. Inden for disse oplysninger er licensoplysningerne. Det vil sige “© Alle rettigheder forbeholdes” eller angive en af ​​de Creative Commons licenser, som brugeren har valgt for det pågældende billede.
  3. Hvis billedet er markeret med “© Alle rettigheder forbeholdes”, betyder det, at fotografiet ikke kan kopieres eller bruges på nogen måde uden tilladelse. Der er ikke noget gråt område her: Du kan ikke bruge billedet uden tilladelse. Hvis du bruger et sådant billede, overtræder du personens ophavsret, og din brug er ulovlig.
  4. Hvis billedet er markeret med en Creative Commons-licens, skal du se de specifikke brugsrettigheder, der er givet til den pågældende licens. Det er meget nemt at gøre på Creative Commons hjemmeside. 
  5. Hvis du har spørgsmål, skal du kontakte den bruger, der uploadede billedet og spørge dem om du kan bruge det. Sørg for at medtage dit tilsigtede formål.

Hvad hvis jeg vil bruge et ‘alle rettigheder forbeholdt’ foto?

Helt enkelt skal du kontakte den person, der tog billedet, hvis det er markeret ‘Alle rettigheder forbeholdes.’ Hvis billedet betyder, at meget for dig, gør den høflige (og lovlige) ting, og send dem en besked via FlickrMail.

Brugeren kan eller ikke tillader dig at bruge billedet, og de kan måske ikke anmode om penge. Det er helt op til den person, der ejer ophavsretten til billedet (den person, der tog billedet).

  • Mange Flickr-brugere bruger indstillingen ‘Alle rettigheder forbeholdt’, så de kan kontrollere, hvem de giver tilladelse til.
  • Nogle Flickr-brugere vil simpelthen ikke have brug for deres billeder.
  • Andre kan være bundet af en kontrakt for ikke at sælge yderligere brugsrettigheder, og fotografiet er simpelthen på Flickr som en portefølje.

Pointen er, at du ikke ved, før du spørger, og du kan ikke bruge billedet med mindre du spørger. Download det ikke engang, før du har tilladelse. 

Hvordan beskytter jeg mine billeder?

Flickr gør det meget nemt at administrere og opdatere licenserne du giver til alle de billeder, du uploader til hjemmesiden.

  • Standardindstillingen er ‘Alle rettigheder forbeholdes’. Hvis du har en ældre konto, skal du kontrollere, at dette er korrekt indstillet.
  • Du kan ændre standard på din konto til den type licens, du foretrækker. For at gøre det skal du gå til Din konto> Fortrolighed Tilladelser> Standard for nye uploads, og juster licensen for nyt indhold.
  • Hvis du ønsker at indstille forskellige tilladelser på forskellige fotos, kan du også indstille det individuelt, når du ser eller uploader et billede.

Den stærkeste ophavsretlige beskyttelsesindstilling, der er tilgængelig på Flickr, er “© Alle rettigheder forbeholdes.” Dette betyder, at du ikke giver nogen tilladelse til at kopiere eller bruge dine billeder af nogen grund eller formål uden din tilladelse.

Inden for Creative Commons-licensindstillingerne finder du forskellige tilladelser. Du kan f.eks. Tillade, at et billede bruges af personlige årsager, men ikke til kommercielle formål. Sørg for at læse alle CC-licenser grundigt, indtil du forstår alt om dem, før du vælger en.